Η ομαδική κιναισθητική ψυχοθεραπεία είναι η θεραπευτική πρακτική που συνενώνει διανοητικές, συναισθηματικές και κινητικές λειτουργίες ενώ δεν χαρακτηρίζεται από κάποιο συγκεκριμένο είδος χορού ή μεμονωμένης κίνησης. Ο εισηγητής κινεί το πλαίσιο εστιάζοντας σε κινητικές συμπεριφορές μέσα από μια σκοπιά προσέγγισης των ασυνείδητων πτυχών του εαυτού. Πρώτος ο Sigmund Freud (1905) αναγνώρισε πως με γνώμονα την προσεκτική παρατήρηση και την ουσιαστική ακρόαση κανείς δεν μπορεί να κρατήσει κάτι “μυστικό”.
Μέσω της έκθεσης αυτής ο εισηγητής-θεραπευτής βοηθάει το άτομο να βιώσει σταδιακά συναισθηματική, νοητική, σωματική, αλλά και κοινωνική ολοκλήρωση με στόχο την ανακούφιση από το στρες της καθημερινότητας και την καλύτερη διαχείριση της διάθεσης. Η κίνηση είναι σε θέση να φέρει στην επιφάνεια κομμάτια της προσωπικότητας του ατόμου με βαθύτερο νόημα σαν μια κρυφή γλώσσα επικοινωνίας του εαυτού. Τα συναισθήματα και εμπειρίες ζουν μέσα στο σώμα μας και κάποιες φορές παγιδεύονται εκεί. Το σώμα έχει τη δύναμη να γίνει κλειδί και μέσο ανακούφισης και θεραπείας.
Πόσο δενόμαστε με τους άλλους; Πως αντιλαμβανόμαστε την έννοια της επαφής, της εμπιστοσύνης αλλά και της αυτονομίας; Πως καθρεφτίζονται τα βιώματά μας στη στάση του σώματός μας και στην κίνηση μας; Αποφεύγουμε τα συναισθήματά μας; Πόσο αποδεχόμαστε τον εαυτό μας όπως είναι πραγματικά;
Δεν χρειάζεται να είσαι χορευτής για να ωφεληθείς από την ομαδική κιναισθητική ψυχοθεραπεία. Η θεραπευτική ομάδα αποτελεί ένα ασφαλές πλαίσιο για να εμπιστευτούμε και να εκφράσουμε τους προβληματισμούς μας και τις σκέψεις μας σε θέματα σχέσεων, σε θέματα της ζωής μας και του εαυτού μας. Το σώμα εκφράζει όσα το στόμα διστάζει να πει. Απευθύνεται σε όλους γιατί δεν είναι αποκλειστικά ένα μάθημα χορού αλλά είναι ένας βοηθητικός παράγοντας σύνδεσης πράξεων, σκέψεων και συναισθημάτων. Εξάλλου όσο πιο “ελεύθεροι” είναι οι άνθρωποι, τόσο πιο υγιής είναι μία κοινωνία.