Ο χορός της κοιλιάς είναι μία πανάρχαια τέχνη με ιστορία άνω των 5.000 χρόνων. Δίνει έμφαση στους μυς της κοιλιάς και στις κινήσεις με τους γοφούς και το στήθος. Είναι γήινος χορός που χαρακτηρίζεται από απαλές αισθησιακές κινήσεις του κορμού οι οποίες εναλλάσσονται με κοφτές κινήσεις και “τρεμούλιασμα” της λεκάνης. Είναι χορός που εξελίσσεται συνεχώς και είναι τόσο δημοφιλής γιατί επιτρέπει την προσωπική έκφραση του ρυθμού από την κάθε χορεύτρια.

Στην αρχαιότητα ο χορός της κοιλιάς χορευόταν προς τιμήν των θεοτήτων της γης-γονιμότητας. Οι χορεύτριες ήταν ξυπόλητες, σε άμεση επαφή με τη γη.

Τον 19ο αιώνα ο χορός αυτός χορευόταν σε οικογενειακές γιορτές, σε γάμους και άλλες εκδηλώσεις.  Στους γάμους θεωρείτο ότι φέρνει τύχη και γονιμότητα στο ζευγάρι και φωνάζουν χορεύτρια oriental ακόμα και στις μέρες μας.

 

RAKS SHARQI

Θα πει “oriental” και είναι το πιο διαδεδομένο είδος ανατολίτικου χορού. Ξεχωρίζει για τις αρμονικές κινήσεις του και τον διαχωρισμό του πάνω και του κάτω μέρους του σώματος. Τα χέρια χρησιμοποιούνται για να πλαισιώνουν τις υπόλοιπες κινήσεις με τους γοφούς και έχει πολλά shimmies.